Total Pageviews

Wednesday, July 19, 2017

Mango Swiss Roll




There is no better way to celebrate the prevailing Alphonso mango season than with ripe and juicy mangoes turned into mouth-watering, sponge-soft Swiss rolls. It's a definite must for a mango-lover to try out this delicious treat before this season gets over, and to make this, you will need:
[please scroll down for the Sinhala recipe]
Ingredients:


For the egg-yolk batter:
  • 3 egg yolks
  • 1 1/2 tbsp sugar
  • 1/4 tsp salt
  • 50g vegetable oil
  • 2 tbsp mango pulp
  • 70g flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp baking soda
  • 1/2 tbsp milk powder


[To make the mango pulp:
Peel the mango and remove the seed.
Blend it without any water and your pulp is ready!]

For the meringue batter:
  • 3 egg whites
  • 1/4 tsp cream of Tartar
  • 60g sugar


For the filling:
  • 1/4 cup cream cheese
  • 1/4 cup whipped cream
  • 1/4 cup icing sugar
  • 1 tsp vanilla
  • 2 tbsp mango pulp






How to:

  • Sift the baking soda, baking powder, milk powder and flour. 
  • Whisk the eggs, sugar, salt, vegetable oil and mango pulp together. Make sure the batter turns out smooth.
  • Now add the flour mixture into this batter.
  • Take another dry bowl and beat the egg whites till they form stiff peaks. Add the cream of Tartar and sugar while beating.
  • Pour tiny bits of the egg white batter into the egg yolk batter and fold it lightly with a flat spatula while doing so.
  • Grace the parchment paper with butter and lay it out on a baking tray. Pour the batter into the tray and bake it for 20 minutes at 160 degrees C.
  • Once it's baked, roll it up in the baking paper and let it cool.


For the filling:
  • Add whipped cream and icing sugar into one bowl and beat it.
  • Now add the vanilla into it.
  • Beat it till it forms soft peaks.
  • Add the cream cheese into it and beat it for 1 minute at low speed.
  • Now keep it in the fridge for around 1/2 an hour.
  • Un-roll the cake we had baked earlier and apply the icing on top of it. Roll it up once again and squeeze the ends of the paper to tighten it up.
  • Let it cool for half an hour in the fridge.
  • Your Mango Swiss Roll is now ready to be served!





Sinhala Recipe:

බිත්තර කහමද මිශ්‍රණය සදහා,
  • බිත්තර කහමද 3
  • සීනි මේස හැදි 1 1/2 
  • ලුනුකුඩු තේ හැදි 1/4
  • එළවලු තෙල් ග්‍රෑම් 50
  • නැවුම් අඹ පල්ප් මේස හැදි 2
  • පිටි ග්‍රෑම් 70
  • බේ/පවුඩර් තේ හැදි 1/2
  • බේ/සෝඩා තේ හැදි 1/4
  • පිටි කිරි (milk powder) මේස හැදි 1/2



සුදු මද මිශ්‍රණය සදහා,
  • බිත්තර සුදුමද 3
  • ක්‍රීම් ඔෆ් ටාටා තේ හැදි 1/4
  • සීනි ග්‍රෑම් 60


මැදට දාන ක්‍රීම් එක සදහා,
  • ක්‍රීම්චීස් කෝප්ප 1/4
  • විප් ක්‍රීම් කොප්ප 1/4
  • අයිසිං සීනි කෝප්ප 1/4
  • වැනිලා තේ හැදි 1
  • අඹ පල්ප් මේස හැදි 2


කහමද මිශ්‍රණය,
  • පිටි, බේ/පවුඩර්, බේ/සෝඩා සහ පිටි කිරි (milk powder) එකට කලවම් කර දෙවරක් හලා ගන්න්න.
  • බිත්තර, සීනි, ලුනු, එළවලු තෙල් සහ අඹ පල්ප් එකට දමා විස්ක් කරන්න. 
  • දැන් හලාගත් පිටි දමා කලවම් කරන්න.

සුදු මද මිශ්‍රණය,

  • වියළි බාජනයකට බිත්තර සුදුමද දමා බීට් කරන්න. ක්‍රීම් ඔෆ් ටාටා සහ සීනි වරින් වර දමමින් හිම වගේ එනතෙක් බීට් කරන්න.
  • දැන් කමහද සහ සුදුමද මිශ්‍රණ දෙක එකට දාල පැතලි හැන්දකින් අතහෙමින් කලවම් කරන්න.
  • බටර්පේපපර් දමාගත් බේකින් තැටියකට මිශ්‍රණය දාල වතුර දමාගත් ලොකු ට්‍රේ එකක් ඇතුලට දාල අංශක 160 උෂ්ණත්වයේ විනාඩි 20 ක් බේක් කරන්න.
  • මැද මිශ්‍රණය,
  • විප්ක්‍රීම් සහ අයිසිං සීනි දමා බීට් කරන්න. වැනිලා එකතු කරන්න. එයටම ක්‍රීම් චීස් දමා නැවත විනාඩියක් පමණ බීට් කරන්න. දැන් අඹ පල්ප් එකතු කර ලී හැන්දකින් කලවම් කර ශිතකරණයේ තියන්න.
  • කේක් එක බේක් වුණාට පසුව රෝල් කර නිවෙන්න තියන්න.
  • නිවුන පසුව මැද මිශ්‍රණය දාල නැවත රෝල් කර ශීතකරණයේ පැය 5 ක් පමණ තබා කෑමට ගන්න.




- Wasana Mayadunne @rasarasoi


No comments:

Post a Comment