මෝසම්
සෘතුව කියන්නෙ ආදරවන්තයින්ට බොහොම ආදරණීය කාලසිමාවක්. හිරිපොදත් සමග හමනා සීතල
සුළං රොද ඇගදැවටෙන විට උණුසුම් කෝපි කෝප්පයක රස විදින්න තියෙනව නම් ම්..ම්..ම්.. ඒ වගේම මේවැනි සෘතුවක පැවැත්වෙන උත්සව අවස්ථාව
වලට කදිමට ගැළපෙන අතුරුපසක් ගැන තමයි මම මේ කියන්න යන්නෙ. අඩු මුදලකට රසවත් කෝපි පුඩිමක් හදමු.
June comes along with a promise of rainy days and chilled
weathers. As the rain splatters outside, warm yourself up with a hot mug of
coffee and a piece of this bittersweet yet chilled milkmaid pudding that melts
on your tongue with the steaming gulp of coffee. [Please scroll down for the English recipe]
Sinhala Recipe
මෝසම්
සෘතුව කියන්නෙ ආදරවන්තයින්ට බොහොම ආදරණීය කාලසිමාවක්. හිරිපොදත් සමග හමනා සීතල
සුළං රොද ඇගදැවටෙන විට උණුසුම් කෝපි කෝප්පයක රස විදින්න තියෙනව නම් ම්..ම්..ම්.. ඒ වගේම මේවැනි සෘතුවක පැවැත්වෙන උත්සව අවස්ථාව
වලට කදිමට ගැළපෙන අතුරුපසක් ගැන තමයි මම මේ කියන්න යන්නෙ. අඩු මුදලකට රසවත් කෝපි පුඩිමක් හදමු.
June comes along with a promise of rainy days and chilled weathers. As the rain splatters outside, warm yourself up with a hot mug of coffee and a piece of this bittersweet yet chilled milkmaid pudding that melts on your tongue with the steaming gulp of coffee. [Please scroll down for the English recipe]
- උණුවතුර කෝප්ප 2ක් දමා ජෙලටින් දියකර පැත්තකින් තියන්න.
- ඉතිරි උණුවතුර කෝප්ප 2ට නෙස්කැෆේ සහ සීනි දමා දියකරන්න.
- දැන් ජෙලටින් කෝප්ප 2 සම සමව දෙකට බෙදා මිල්ක්මේඩ් ටින් ½ ට සහ නෙස්කැෆේ එකට දමා හොදින් කලවම් කරන්න. දැන් පොඩි බේකින් ට්රේ එකකට මුලින්ම නෙස්කැෆේ ම්ශ්රණයෙන් ටිකක් දාන්න උස අගල් ¼ පමණ ප්රමාණය එන තරමට. සෙට් වෙන්න ශීතකරණයේ තියන්න.
- පසුව ඊට උඩින් මිල්ක්මේඩ් මිශ්රණයෙන් ½ක් දමා නැවත ශීතකරණයේ තියන්න.
- මේ විදියට ඉතිරි සියල්ල දමා තට්ටු 2ක් එනවිදියට පුඩින් එක හදාගන්න. අඩුම වශයෙන් පැය 6ක් ශීතකරණයේ තබා කෑමට ගන්න.
- පුඩින් එක උඩට තමන් කැමති විදියට ටොපින් එකක් හෝ කෝකෝ පවුඩර් දමා සරසා ගන්න.
English Recipe
Ingredients:
- Condensed milk - ½ tin (Milkmaid)
- Gelatin - 4 tbsp
- Hot water - 4 cups
- Instant Nescafe - 4 tsp
- Sugar - 5 tbsp
How to:
- Take 2 cups of hot water, dissolve the gelatin in it and keep it aside.
- Now take the remaining 2 cups, and add the sugar and Nescafe in one, while adding the milkmaid and coffee powder in the other. Now mix it and let it dissolve.
- Take the cup in which we dissolved the gelatin and equally divide it into two separate cups.
- In one gelatin cup, add the coffee powder and the milkmaid.
- Now take a baking tray (or pudding mold) and pour ¼ inch of the Nescafe mixture into it. This is our bottom most layer.
- Let it set in the fridge for around 20 minutes.
- Once it's set, pour the Milkmaid coffee mixture above the Nescafe mixture. Let it pour till it is 1/2 inches thick.
- Let it set in the fridge once again.
- Once more, pour the Nescafe layer, let it set; over it, pour the Milkmaid layer and let it set as well.
- Once the layers are ready, keep it in the fridge for 6 hours.
- After it is set, garnish it to your preference. Cut a piece for yourself and it's ready to be served with a steaming mug of coffee!
- Wasana Mayadunne @rasarasaoi
No comments:
Post a Comment